Durft Sam wel?

Sam leerst lopen en klimmen. Dat is leuk!

Hij is er nog goed in ook.

Tot hij erachter komt dat zijn lievelingsvruchten

helemaal boven in de hoge boom hangen. 

Zo hoog durft hij niet te klimmen! Of toch wel?

Een inkijkje in mijn boek

Helemaal enthousiast word ik van de geweldig leuke aansprekende tekeningen. Ik weet zeker dat heel kleine kinderen van dit voor hen herkenbare aapje al snel geen genoeg zullen krijgen. 

— Ineke van Nispen - Libris Kinderboekeninspiratie.
Het verhaal wordt kleurrijk in beeld gebracht en deze veelzeggende illustraties zijn, net als het verhaal, het werk van de auteur en illustrator Tessa Zwanenburg.

Durft Sam wel? is een fijn prentenboek met als onderwerpen het vinden van je eigen (wils-)kracht, niet opgeven, vallen en opstaan en willen leren. Het verhaal leest prettig voor. Het is een handig boek voor peuters en kleuters om er even bij te pakken wanneer je kind, om wat voor reden dan ook, onzeker is. Ideaal ook voor in de klas om onderwerpen als durven en iets wel of niet kunnen bespreekbaar te maken.

— Sandra Hutchison - in de boekenkast.com.


‘Durft Sam wel?’ is een knap debuut van deze auteur/illustrator. Het onderwerp is heel goed uit de verf gekomen: als iets niet meteen lukt, moet je blijven oefenen en niet meteen de moed opgeven. De mama van Sam heeft het goed aangegeven: blijven proberen als het niet meteen lukt!

De aanhouder wint: degene die niet opgeeft zal uiteindelijk zijn of haar doel bereiken.

Ik kijk uit naar een volgend werk met teksten en illustraties van Tessa Zwanenburg.

- Mieke Schepens - van het blog: graaggelezen


Een geslaagd prentenboek over een voor veel kinderen (en ouders) herkenbaar thema: doorzettingsvermogen. ‘En dan… na heel veel dagen oefenen, klimt Sam helemaal zelf naar de top van de boom.’ Het debuut van Tessa Zwanenburg levert zwierige, dynamische illustraties in onder meer aquarelverf en potlood, waar soms een extra mooi perspectief wordt gekozen, zoals vanuit het topje van de hoge boom. ’Daar, helemaal bovenin hangen ze. Zie je ze?’. Om de hele boom te zien moet een keer de pagina negentig graden gedraaid worden. De illustraties zijn ook ontroerend en hartverwarmend, zeker als we Sam veiligheid zien zoeken bij zijn moeder, die hem troost. De gevoelens van Sam worden goed weergegeven, zoals angst, boosheid en teleurstelling. Een illustratrice met een mooie website (https://tessazwanenburg-illustraties.nl/) die we goed in de gaten moeten houden.

- Toin Duijx